Vergelijking ANWB Parkeren, Parkmobile en Yellowbrick (2019)

Maart 2019 – Op deze pagina krijgt u uitleg over mobiel parkeren en helpen we u om een keuze te maken voor een parkeerprovider. De verschillen tussen de verschillende parkeerproviders zijn klein maar zijn niet alleen gebaseerd op kosten. Neem in de vergelijking ook zaken mee als app en garageparkeren. Of de service als er iets mis gaat. En of je gratis herinneringen krijgt tijdens het parkeren.

Mobiel parkeren? Eerst een klein stukje terug om uit te leggen wat mobiel parkeren is en waarom er geld voor betaald wordt. Parkeren zelf is toch al duur genoeg? Waarom moet u ook nog betalen voor een dienst waarmee u parkeergeld betaalt? Na uw eerste parkeersessie met een van de aanbieders heeft u de kosten vaak al terugverdiend omdat u achteraf betaalt voor de werkelijke parkeertijd. U hoeft dus niet meer te betalen zodra u de transactie stopt en wegrijdt. Als u betaalt bij de automaat moet u van te voren inschatten hoe lang u betaalt. Betaalt u 2 uur en rijdt u na 75 minuten weg omdat u klaar bent dan heeft u 45 minuten te veel betaald. Met mobiel parkeren heeft u dat niet. U stopt dan na 75 minuten de betaling.

mobielparkeren

Bekendste aanbieders:

  • ANWB Parkeren, vanaf 15 cent per transactie en ANWB ledenvoordeel: eerste maand helemaal geen gebruikskosten. Veruit de beste keuze voor ANWB leden
  • Yellowbrick, vanaf 15 cent per transactie
  • Parkmobile, vanaf 27 cent per transactie
  • Parkline, alleen abonnement
  • Maar er zijn inmiddels meer aanbieders. Onderaan dit artikel staat een overzicht

Vergelijking ANWB Parkeren, Yellowbrick en Parkmobile (1 maart 2019):

ANWB Parkeren Parkmobile Yellow brick
Registratie Gratis Gratis Gratis
Parkeerapp ANWB Onderweg

(4,4 ster – 9620 reviews)
Parkmobile

(4,3 ster 6010 reviews)
Yellow brick

(4,0 ster 520 reviews)
Gebruikskosten per transactie Vanaf 0,15 euro

(eerste maand gratis)
Vanaf 0,27 euro Vanaf 0,15 euro
Gebruikskosten per maand (per kenteken) 2,20 euro

(eerste maand gratis)
2,50 euro 3,00 euro
Opslag creditcard Nee 3% Nee
Steden Heel Nederland Heel Nederland Heel Nederland
Herinneringen Push (gratis) en sms (optioneel/betaald) Push (gratis), email (gratis) en sms (betaald) Sms (optioneel/betaald)
Gratis testen Ja, met zone 999999 Nee Ja met zone 99999
Parkeergarages Q-Park

(met aparte gratis kaart)

Parkbee

(via de app)

Q-Park

(met aparte betaalde kaart)

De beste aanbieder? De betrouwbaarste aanbieder?

Meerdere journalisten en testpanels hebben geprobeerd een antwoord te vinden op de vraag “Wat is de beste aanbieder van mobiel parkeren”. En soms zie je de daaraan gekoppelde vraag “Wat is de goedkoopste parkeerapp?” voorbijkomen. Maar: is goedkoop wel het beste? De consumentenbond deed onlangs onderzoek een daar kwam de ANWB parkeerapp als betrouwbaarste uit de bus.

Advertentie: ANWB Parkeren

ANWB-Parkeren

Wat is de beste parkeerapp? Wat is de beste aanbieder?

Het antwoord op beide vragen is niet altijd even simpel en voor onderzoekers is het pittig om alle aanbieders te vergelijken. Zo vergeet men vaak alle gebruikskosten mee te nemen in het onderzoek of ze vergelijken appels met peren. Wat moet je dan als consument nog geloven? En daarnaast: is goedkoop wel het beste? Hoe zit het met de service en de kosten als het mis gaat?

In dit artikel schetst ik de afwegingen die het antwoord op de centrale vraag in dit artikel. Voor iedereen kan het antwoord namelijk weer anders zijn. Het is maar net wat je belangrijk vindt.

Waar ga je parkeren? Niet iedere aanbieder heeft dezelfde dekking.  Alleen de aanbieders Yellowbrick, ANWB Parkeren, Parkmobile en Park-line werken echt landelijk. De andere aanbieders missen een groot aantal steden waar je nog niet met hun app kunt parkeren.

Parkeer je ook in parkeergarages? Bij ANWB Parkeren krijg je gratis 1 Q-Park P+ Pas erbij waar je ook bij 150 Qpark locaties kunt parkeren. De kosten komen op dezelfde factuur als het parkeren op straat. Bij Yellowbrick, Parkmobile en Parkline kun je voor 5 euro extra een garagekaart of token bestellen. Bij Park-line betaalt u ook nog 0,50 euro per maand aan abonnementskosten voor de garagekaart. MyOrder biedt geen garagekaart aan.

Wil je wel of niet een abonnement? Bij Park-line kun je alleen parkeren met een abonnement, bij de andere aanbieders is een abonnement optioneel en alleen interessant als je meer dan 3 keer per week parkeert.

Hoe wil je afrekenen? Bij EasyPark, Parkmobile en Park-line komen er in geval van creditcardbetalingen 3% toeslag bij, bij de andere aanbieders niet. Automatische incasso is bij iedere aanbieder gratis.

Staan de smsjes met meldingen van parkeersessies standaard aan of uit? Bij sommige aanbieders staan ze standaard aan en dan kunnen de kosten van de parkeersessie onbedoeld behoorlijk oplopen: sms’jes om de 2 uur parkeren, sms 10 minuten voor het aflopen van de parkeerduur (in sommige zones mag je maar 1 uur parkeren), sms bij het automatisch afmelden van de parkeersessie . Bij ANWB Parkeren biedt de app een gratis alternatief voor de smsjes met notificaties.

Ben je ANWB lid? Alleen als je lid bent kun je ANWB Parkeren gratis aanvragen. Natuurlijk kun je overwegen om lid te worden voor iets meer dan 15 euro, maar dan moet je wel meer diensten van de ANWB gaan gebruiken om deze kosten weer terug te verdienen zoals tanken met korting, spullen kopen in de ANWB winkels etc. Doe je dat niet dan is een andere aanbieder natuurlijk veel interessanter.

Welke smartphone heb je? Belparkeren (bellen naar een telefoonnummer) werkt op iedere mobiele telefoon, maar de apps van de verschillende aanbieders zijn niet altijd op alle platformen beschikbaar. De meeste aanbieders hebben alleen een app voor iPhone & Android. Yellowbrick heeft momenteel alleen een app voor iPhone, Android en Windows Phone. De andere aanbieders hebben ook apps voor andere platformen.

Hoe is de service als er iets misgaat? Als je op internet zoekt vind je voorbeelden van klanten waarbij het (al dan niet door hun eigen schuld) in de problemen zijn geraakt. De ene provider is wat coulanter dan de andere en ook zijn de tarieven voor telefonisch contact met de helpdesk bij de ene aanbieder wat vriendelijker dan bij de ander. Voor niks gaat de zon op, maar verdienen op service blijft altijd een keuze.

Vergelijking

Overzicht alle providers

Advertenties